Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/4/hashtagen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/4/hashtagen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Høyre som miljøparti (masteroppgave)

Høyre sin posisjon som miljøparti. Det er temaet jeg valgte for min oppgave under masterstudiet Identitet og merkevarebygging ved BI 2017/2018. Her finner du sammendraget av oppgaven, samt en nedlastbar versjon av oppgaven.

Besvarelsen fikk karakter A.

[ Last ned dokumentet: Høyre som miljøparti ]

Sammendrag:
Merkevareanalyse og merkevarebygging av Høyre som miljøparti

Klimautfordringene preger dagens diskurs. Nordmenn er bekymret for konsekvensene, og klima og miljø er en av de viktigste sakene for velgerne. Klimaengasjementet har gitt flere politiske forbrukere, som med sosiale medier har fått økt forbrukermakt. Det er tendenser til mer måtehold blant nordmenn. Likevel er forbruket i begjærssamfunnet fortsatt enormt. Nordmenn handler som aldri før, låner mest og sparer minst.

Flere forbruksteorier peker på at forbruk må forstås i en større sammenheng. Forbruk og produkt er viktige symboler i vår egen identitetsdannelse. I tillegg er det ikke lett å endre folks adferd. Det krever aktiv prosessering av informasjon, og avhenger av vår evne og motivasjon til å prosessere informasjonen. I tillegg styres vi av gamle vaner, vår habitus og våre følelser.

Høyre må utvide assosiasjonsnettverket

I et samfunn med større klimaengasjement sliter Høyre med å få troverdighet for sine klimaløsninger. Tilliten fra velgerne og miljøvernorganisasjonene er lav, og et knapt flertall av Høyrevelgerne stoler på at partiet har de beste løsningene. Miljøpolitikk er nærmest blitt en commodity, fordi partiene stort sett er enige om at løsningene er internasjonalt samarbeid, skatter, avgifter og skjerpede miljøkrav. For Høyre blir det en kommunikasjon med dissonans til partiets identitet. Høyre er et parti som tradisjonelt arbeider for å fremme personlig frihet og er skeptisk til en for sterk og styrende stat.

Skal Høyre øke troverdigheten må de differensiere klimapolitikken fra konkurrentene og utvide assosiasjonsnettverket for politikkområdet. Det kan gjøres med å knytte den sterkere til et område hvor de har høy troverdighet og tillit – evnen til å skape arbeidsplasser. I stedet for å kommunisere konsekvenser og kostnader, bør Høyre heller snakke om mulighetene gjennom ny teknologi, nye arbeidsplasser og nye inntektsmuligheter for landet.

Økt klimaengasjement i alle klasser

Også blant personer med høy kulturell og økonomisk kapital merkes et økt klimaengasjement. Det gir Høyre mulighet for en innovativ fanesak gjennom å tilrettelegge for produksjon av miljøvennlige luksusvarer. Disse sosiale klassenes forbrukssymboler vil ifølge flere forbruksteorier føre til økt etterspørsel av billigere, miljøvennlige imitasjonsprodukter.

Høyre må oftere snakke om klimapolitikk. Skal folk endre adferd må kommunikasjonen skape økt retorisk nærvær. Partiet kan spille på nasjonal stolthet som et symbolsk behov og med bruk av emotional branding stimulere til følelsesmessig ladede relasjoner med velgerne. Økt troverdighet krever intern merkevarebygging i organisasjonen. Først og fremst med stortingspolitikerne og statsrådene, men også med Høyre-personligheter med referentmakt. Det må skapes hjerte for de internt utarbeidede miljøverdiene, med sikte på å utvikle merkeambassadører.

Les  også min eksamen (karakter A) fra 2017 i masterstudiet Digital kommunikasjonsledelse. Den skisserer en digital valgkampstrategi for Senterpartiet i Nord-Trøndelag.

Høyre må oftere snakke om klimapolitikk. Skal folk endre adferd må kommunikasjonen skape økt retorisk nærvær. (Foto: Høyre/ Hans Kristian Thorbjørnsen)

Høyre må oftere snakke om klimapolitikk. Skal folk endre adferd må kommunikasjonen skape økt retorisk nærvær. (Foto: Høyre/ Hans Kristian Thorbjørnsen)

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/4/hashtagen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/4/hashtagen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/4/hashtagen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Legg igjen en kommentar Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/8/4/hashtagen.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *