Dagbladets ikke-avsløring fra The Voice

Bruk av autotune i The Voice omtales av Dagbladet som «sangfiksing». Det er så man ramler av stolen!

db

Mulig Dagbladet sikter på en pris for gravejournalistikk. Lørdag 16.november kommer de med avsløringene om at det benyttes autotune på deltakerne i The Voice.

«Men vokalprestasjonen mentorene hører i studio er ikke alltid den samme som TV-seerne hører hjemme i stua. Autotune er et dataverktøy som kan brukes til å korrigere urene toner, slik at det dermed høres ut som at vokalisten synger helt rent».

Det brukes helt sikkert autotune, and so what!

Autotune er programvare som benyttes i et hvert profesjonelt studio. Det er ikke noe galt i det når kritikken er at det ikke gjengir vokalistens naturlige stemme. Det betyr at man må stille spørsmålstegn ved det meste som skjer under en innspilling.

Det er like mye «juks» å redusere diskanten i en stemme, eller legge til mellomtone, legge på klang eller legge på chorus – for å nevne noen av de utallige effektene som brukes hver eneste dag i studio verden over. Det er også å tukle med den naturlige lydkilden.

Under innspilling kan det hende at stemmen slites etter tre timers sang i strekk. At man av og til får en sur tone etter en lang dag med synging, betyr ikke at man er talentløs.

Hvis man presterer tidenes beste sang-pålegg i studio, men misser på to toner, er det da ugreit å rette opp dem? Når vokalisten utvilsomt kan synge?

Er det verre enn at en gitarist sin solo er et resultat av 20 innspillinger som er klippet og limt sammen til èn, eller for den del – korrigert med autotune? For det er jo ikke bare vokalistene sine prestasjoner som flikkes på med autotune.

Det er helt vanlig å korrigere feilslagene til trommeslageren, rette opp uriktige toner hos pianisten, kanskje legge til en tone her og der. Kopiere to takter hos bassisten og lime det inn et annet sted i låta, og lista bare fortsetter. Verdens beste musikere gjør det i studio. Hver gang. Det betyr ikke at de er talentløse. Det er slik man arbeider profesjonelt.

Man kan like dagens popinudstri eller ei. Men det er nå en gang denne verdenen deltakerne i The Voice forberedes mot, hvorfor skal ikke de benytte samme verktøyene som de ellers vil møte om de slår gjennom?

Om det så finnes noen deltakere som åpenbart ikke kan synge, så har jeg tillit til at juryen luker dem ut. Det er vel derfor de sitter der…

autotune5_auto

Autotune er helt greit det, så lenge det brukes slik det er ment å bli brukt!

3 Comments

 1. Før du skriver om hva som kan brukes i en låt produskjon bør du ta deg noen kurs, der er ikke relevant å samenligne kvalitets endringer som EQ med Autotune?

  Vet du hva man bruker EQ og automatisjon, hvordan man klargjør en innspiling og vet du hvordan man fjerner og demper frekvensområder?
  Alle verktøy og effekter er laget for å brukes, de skal brukes forsiktig for å fremme kvalitetene i hvert element som vokal, gitar, trommer, bass osv

  Autotune er et instrument man bruker veldig forsiktig menst EQ er en kunst vi bruker og er avgjørende i en god miks!

  Ikke samenlig om du ikke har erfaringer fra studio og produksjon

  Vennlig Hilsen

  Ivan Nøstdal Takle
  Studerer Lyd -og Musikk Produksjon ved Noroff Bergen

  • Hei, takk for svar! Alltid hyggelig med respons.
   Jeg har studert musikkproduksjon, så jeg har den grunnleggende kunnskapen du etterspør.
   Ser egentlig ikke at vi er så veldig uenig i grunn. Jeg har tatt utgangspunkt i Dagbladets «avsløring», og da mener jeg det er tull å kalle autotune for «sangfiksing» når det brukes – som du sier – forsiktig, og ikke som Cher på sitt verste. Hvis de mener det er å tukle med originalkilden (vokalen), så er det – satt på spissen – like mye tukling å legge til mellomtone på en vokal, om det er en vokal som har lite mellomtone i utgangspunktet. Akkurat som en mikrofon med ulike egenskaper heller ikke vil gjengi vokalen 100 % likt originalen. Håper det vae oppklarende.

 2. Det er jo helt håpløst å måle EQ i en mix opp mot autotune i en VOKAL KONKURRANSE. lol.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *